logotip georgina artigas

CABEÇUTS

Faràndula olotina
Il·lustració

Com a orgullosa olotina que sóc, en els meus dibuixos no podien faltar els cabeçuts de la Faràndula més fantàstica del món. No se sap ben bé quin any varen néixer perquè consten en un programa de Festes del Tura de l’any 1859; però no està clar si eren els mateixos que avui gaudim a la ciutat. El que sí que consta és que el 1902 Francesc Estorch els va restaurar i es varen reestrenar. L’any 1991 l’Arte Cristiano en va fer còpies de fibra de vidre. I els vestits que porten actualment es varen confeccionar seguint el model dels anys seixanta de la mà de Teresa de Bodas l’any 1997.

Els cabeçuts olotins són nou, tots de diferents mides, amb uns trets facials molt marcats i grotescs. Van per parelles darrere el capità. I els caps de fila són els més grossos i en van disminuint la grandària. Surten per Festes del Tura al setembre i ballen dos balls de la mateixa música composta per Joan Casanovas, músic i director de l’antiga Banda Municipal d’Olot. Una música basada en l’òpera de Carl Maria Von Weber Der Freischütz (El Caçador Furtiu), i amb lletra popular.

Amb els anys reviso dibuixos i els treballo de nou en diferents tècniques. Les il·lustracions que veureu a continuació són les primeres que vaig treballar a partir de textures fotogràfiques. Les anteriors són els esbossos originals.